Бебето отказва да се храни. Какво да правим?

Бебето отказва да се храни. Какво да правим

 

Най-големият ужас на всяка майка е злоядото дете. Когато малкото категорично отказва да яде, неговите родители изпадат в паника и започват всячески да се опитват да го накарат да отвори уста. Грешен или правилен — този подход е най-често срещаният, но доколко всъщност е ефективен, мнения по този въпрос има всякакви. 

Какви може да са причините

Причините за “злоядството” могат да бъдат най-различни, което прави подхода към всяко бебе индивидуален: 

  • Липса на апетит и нежелание за консумация на определи храни, които обаче родителите намират за полезни и желаят да включат в режима на всяка цена; 
  • Нервност и стрес - когато мъникът не е спокоен, това неминуемо се отразява и на желанието му да похапва; 
  • Често предлагане на ястия, които бебето продължава да отказва - това още повече влошава нещата, като е добре да се изчака известно време, докато малкото не забрави за нея;
  • Храненето поражда отвращение у детето - често срещано явление, за което родителите несъзнателно се грижат добре. В стремежа си да го нахранят, те отнемат неговото право да участва активно и с желание в процеса, което го кара да отказва да похапва.  

Някои твърдят, че когато бебето отказва повечето видове храни или е обявило “кърмаческа стачка”, трябва да му се настоява или да се отвлече вниманието му посредством игри и детски филми, докато неговата упорита майка или баба не успее да натъпче и последната хапка в устата му. Дори и усилията при този подход да се увенчаят с успех, добрите резултати със сигурност няма да са дългосрочни, защото в случая се постига неосъзнато хранене, което със сигурност не е оптималният вариант. 

Кога е редно да се консултираме с педиатър

Ако бебето постоянно отказва да похапва и проявява капризи, е добре да се консултираме с лекар-педиатър, защото може да се касае до здравословен проблем, а не до психологически или емоционален такъв. Професионалната консултация ще ни помогне да намерим правилното решение спрямо конкретните нужди на детето.  

Колко често трябва да се храни

Колкото по-малко е бебето, толкова по-често се храни то. Съставянето на дневно меню трябва да бъде изцяло съобразено с неговата възраст, здравословно състояние и предпочитания, ако вече има такива. Предлагането на храна при поискване е приемлив вариант за новородени и деца на кърма, но след това е препоръчително да се заложи на добре балансираното меню в подходящите часове.  

Няколко съвета от Raya Toys

Екипът на Рая Тойс има за цел да направи повече деца щастливи. В онлайн магазина всеки родител ще открие оригинални стоки за най-малките, включително и полезни съвети за отглеждането и възпитанието на бебето. Специалистите споделят, че да се насилва да яде в указаните часове, не е добър подход, защото това би го накарало да отказва храна още по-усърдно. В случая е желателно да се даде възможност на детето само да изяви желание за хранене.

RAYA TOYS Ви препоръчва: