Детски столчета за кола

1 2 3 4 5
1 2 3 4 5

Бебешки столчета за кола - всичко, което трябва да знаете

След бебешките колички или дори преди тях, най-важен е изборът на детско столче за кола. Всеки отговорен родител трябва да знае, че единственото животоспасяващо средство от списъка с покупки за бебето е именно този продукт. Освен това повечето модели се ползват доста дълго, между 4 и 12 години, което определено оправдава инвестицията.

Основни изисквания на, които трябва да отговаря артикулът:

1. Избор на правилното детско столче за кола, съответстващо по килограми и ръст

Бебешкото столче трябва да е от 0 до 13 кг., група 0+ или от 0 до 12 месеца, ако е на известен производител, като Cybex то е част от модуларната система и на бебешката количка (съвместимо с всички бебешки колички Cybex, Mamas and Papas, Mutsy, Bugaboo и др.).

Базата е много важно допълнение. Тя осигурява безопасност, благодарение на изофикс системата и допълнителния опорен крак. Както и удобство, не се налага да ползвате колани. При някои модели една и съща база е съвместима с детско столче 0-13 кг.  и 0-18 кг.

Детско столче за кола Cybex Sirona M2 i-Size - Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Sirona M2 i-Size без база

Детско столче за кола Cybex Aton M i-Size -Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Aton M i-Size

Детски столчета за кола Cybex Модуларна система - Raya Toys

Детски столчета за кола Cybex Модуларна система

 • От 0 до 18 кг. или 0+ , група 1 и 2.

Tези артикули са подходящи до около 4 годишна възраст.

 • От 9 до 18 кг. или група 1 и 2 - от 9 месеца до 4 години.
 • От 9 до 36 кг. група 1, 2, и 3 - от 9 месеца до 12 години.
 • От 15 до 36 кг. група 2 и 3 - от 3 до 12 години.

Също така има производители, които ги предлагат за мъници от 0 до 36 или 25 кг., но за съжаление те не са достатъчно надеждни и сигурни.  

2. Безопасност и сигурност

Детското столче за кола е Вашата грижа за сигурността на бебето и детето. Всеки отговорен родител трябва да избере подходящото такова спрямо възрастта, ръста и килограмите, но и спрямо защитите от катастрофа.

 • Изофикс системата на тези детски продукти представлява две метални пластини, които влизат в отвори между седалката и облегалката на автомобила. Почти всички автомобили имат изофикс система, но може би Вие не знаете. Информация може да получите от самия производител на автомобила, както и от етикета на стоките с марка Cybex. Посредством изофикс системата, артикулът се захваща много стабилно към шасито на автомобила, като при остър завой или катастрофа, той не мърда от мястото си.
 • Монтирайте го по посока обратна на движението. Задължително от новородено до около 15-18 кг. или възможно най-дълго. По този начин се намалява силата на удара върху главата и шията, като са изключително крехки в тази възраст.
 • Предпазна възглавница. При симулирани катастрофи и статистика от инциденти е установено, че коланите на детските столчета за автомобили са опасни и могат да навредят при евентуален инцидент или дори силни спирачки. Освен това децата успяват да ги свалят без проблем. Предназначените за малчугани от 9 до 18 кг., задължително са с предпазна възглавница, която се регулира, не притеснява детето и в случай на катастрофа, действа като въздушна възглавница.
 • Системи за защита от страничен удар.

От двете страни на облегалката, качествените модели са снабдени с протектори, които поемат силата на удара. При Cybex това е L.S.P. - линейна защита, която е вградена или телескопично се изважда от страната на вратата.

 • Система за задно прикрепяне с колан. Така наречената Top Tether система, доказано не защитава при верижна катастрофа и втори удар, а и твърде малко европейски автомобили са приспособени за нея.

3. Как да разчитаме етикетите по детското столче за кола

Международно признати регламентирани технически стандарти - Raya Toys

 • Задължителният сертификат е ECE R 44/04. (1)
 • Универсални или полууниверсални в зависимост от монтажа. (2)
 • Килограми на детето. (3)
 • Обозначение за държавата, в която е сертифицирана стоката: например Е1- Германия, Е2 - Франция, Е3 - Италия, Е9 - Испания, Е11 - Англия, Е43 - Япония. (4)
 • Първите две цифри са тестовия стандарт по безопасност. Те трябва да са 04 или поне 03. (5)

4. Тестове от независими организации

Много важна информация, спрямо безопасността, удобствата и мнението на потребителите, можем да получим от независими организации като:

 • ADAC немски автомобилен клуб, който тества бебешките столчета за кола в симулирани катастрофи. Оценява се безопасност, лесен монтаж, ергономичност и удобство, вредни субстанции. Тестовите критерии на ADAC са дори по-стриктни от официалният в Европа ECE – R 44.

Детски столчета за кола с ADAC Test - Raya Toys

Детски столчета за кола с ADAC Test

Детски столчета за кола с ADAC Test - Raya Toys

Детски столчета за кола с ADAC Test

Продуктите на Cybex получават най-високите резултати в ADAC тестовете.

Stiftung Warentest - германска организация, лидер в Европа за провеждане на тестове. Детските столчета за кола на Cybex Juno 2 fix, Aton, Solution са победители в теста спрямо всички останали.

Autobild - най-голямото списание за коли в Европа. Най-популярните марки, за този вид продукти, са тествани от реални семейства и резултатите се публикуват.

AutoBild - най-голямото списание за коли в Европа - Raya Toys

AutoBild - най-голямото списание за коли в Европа

AutoBild - най-голямото списание за коли в Европа - Raya Toys

AutoBild - най-голямото списание за коли в Европа

Сертификат за използване в самолет

Сертификат за самолет Cybex - Raya Toys

Сертификат за самолет Cybex

Единствено Aton M притежава такъв сетрификат.

5. Какво е I-size?

Нов закон за уеднаквяване на изискванията за бебешките столчета за автомобили. Задължително деца до 15 месечна възраст се возят в посока обратно на движението. Промяна на възрастовите групи според височината, а не теглото. Задължителна система за безопасност при страничен удар.

Във всички случаи най-важното е да не правите компромис с живота на Вашето мъниче.

6. Най-големите грешки при ползване и закупуване на детско столче за кола

 • Да държите със скута си Вашето дете, силата на удара или ще го изтръгне или Вие ще го притиснете и дори смажете с Вашето тяло.
 • Оставено в коша за новородено от бебешката количка, при катастрофа липсата на колани и напълно легналото положение са пагубни, бебето може да се катапултира.
 • Според статистиката при катастрофи липсата на столчето увеличавате риска 7 пъти детето да пострада. 83% от обезопасените деца са останали невредими при ПТП.
 • Винаги изключвайте въздушната възглавница на автомобила, където е монтиран продуктът.
 • Монтаж на артикула за малчуган от 0 месеца, по посока на движението при челен удар, може да доведе до счупване на вратлето.
 • Покупка на детско столче за кола втора употреба, без да сме сигурни, че не претърпяло инцидент или колко дълго е ползвано. Вероятно има пукнатини, които са опасни при ПТП.
 • Стока, която не отговаря за възрастта и килограмите на детето. Особено, ако главичката не попада в защитената зона.
 • Седалка за кола. Подходяща е само за деца над 15 кг., като правите голям компромис, тъй като главата, вратлето и тялото на детето не са защитени.

7. Удобство и комфорт

Столчетата за деца са ергономичният фотьойл на дребосъците в колата. Там, те трябва да се чувстват удобно и да са на високо, ако са достатъчно пораснали, за да наблюдават всичко навън, но и да е лесно за подръжка.

Детско столче за кола Cybex Cloud Q - Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Cloud Q

Повечето потребители се притесняват, че кошницата се ползва кратко и е неудобна, заради чупката в кръстчето. Всяко детско столче за кола Cloud Q Cybex е с напълно легнало положение, препоръчва се от ортопеди и се ползва 0 до 13 кг. - 1 годинка.

Детско столче за кола Cybex Sirona - Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Sirona

Детско столче за кола Cybex Sirona е най-удобното, заради системата на въртене на 360 градуса с една ръка за лесно качване и хранене на бебето. Ползва се 4 години и има най-доброто легнало положение.

Детско столче за кола Cybex Pallas S Fix - Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Pallas S Fix

Детско столче за кола Cybex Pallas S fix, което ще ползвате 12 години. Невероятно удобство и комфорт за Вашето дете.

Детско столче за кола Cybex Solution Z-Fix - Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Solution Z-Fix

Детско столче за кола Cybex Solution Z, което за удобство се уголемява и разширява в раменете. Подходящо от 15 до 36 кг.

Детско столче за кола Cybex Solution Z-Fix - Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Solution Z-Fix

Главичката се извежда назад по време на сън, благодарение на патентованата регулация на подглавника.

Детско столче за кола Cybex Solution Z-Fix - Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Solution Z-Fix

Вентилационна система извежда топлия въздух и предотвратява запотяването.

Всяко столче за деца на марка Cybex е изработено от висококачествени текстилни калъфи, които не задържат петна и могат да се перат при определени условия.

Допълнително за летния сезон се предлага памучен бял калъф, както и поставка за чаша.

 

За повече информация изцяло на български оригиналните сайтове на фирмите:

http://cybex-online.com/bg

http://gb-online.com/bg-bg/

http://www.hauckuk.com/

1. Избор на правилното детско столче за кола, съответстващо по килограми и ръст

2. Безопасност и сигурност

3. Как да разчитаме етикетите по детското столче за кола

4. Тестове от независими организации

5. Какво е I-size?

6. Най-големите грешки при ползване и закупуване на детско столче за кола

7. Удобство и комфорт