Детско столче за кола

Детско столче за кола

След бебешките колички или дори преди тях, най-важен е изборът на детско столче за кола. Всеки отговорен родител трябва да знае, че единственото животоспасяващо средство от списъка с покупки за бебето е детското столче за кола. Освен това повечето модели се ползват доста дълго, между 4 и 12 години, което определено оправдава инвестицията.

Основни изисквания на, които трябва да отговаря детското столче за кола:

1. Избор на правилното детско столче за кола, съответсващо по килограми и ръст

- За новородено бебче, подходящото детско столче за кола е от 0 до 13 кг., група 0+ или от 0 до 12 месеца, ако е на известен производител, като Cybex то е част от модуларната система и на бебешката количка (съвместимо с всички бебешки колички Cybex, Mamas and papas, Mutsy, Bugaboo и др.).

Базата е много важно допълнение. Тя осигурява безопасност, благодарение на изофикс системата и допълнителния опорен крак. Както и удобство, не се налага да ползвате колани. При някои модели една и съща база е съвместима с детско столче 0-13 кг.  и 0-18 кг.

Детско столче за кола Cybex Sirona M2 i-Size - Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Sirona M2 i-Size без база

Детско столче за кола Cybex Aton M i-Size -Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Aton M i-Size

Детски столчета за кола Cybex Модуларна система - Raya Toys

Детски столчета за кола Cybex Модуларна система

• От 0 до 18 кг. или 0+ , група 1 и 2.

Tези детски столчета за кола са подходящи до около 4 годишна възраст.

• От 9 до 18 кг. или група 1 и 2 - от 9 месеца до 4 години.

• От 9 до 36 кг. група 1, 2, и 3 - от 9 месеца до 12 години.

• От 15 до 36 кг. група 2 и 3 - от 3 до 12 години.

Също така има производители, които предлагат детски столчета за кола от 0 до 36 или 25 кг., но за съжаление те не са достатъчно надежни и сигурни.  

2. Безопасност и сигурност

Детското столче за кола е Вашата грижа за сигурността на бебето и детето. Всеки отговорен родител трябва да избере подходящото детско столче за кола спрямо възрастта, ръста и килограмите, но и спрямо защитите от катастрофа.

  • Изофикс системата на детското столче за кола преставлява две метални пластини, които влизат в отвори между седалката и облегалката на автомобила. Почти всички автомобили имат изофикс система, но може би Вие не знаете, информация може да получите от самия производител на автомобила, както и от всяко детско столче за кола Cybex, на което  има етикет с моделите автомобили и местата подходящи за монтаж. Посредством изофикс системата, детското столче за кола се захваща много стабилно към шасито на автомобила, като при остър завой или катастрофа, то не мърда от мястото си.

  • Монтаж на детското столче за кола по посока обратна на движението. Задължително от новородено до около 15-18 кг. или възможно най-дълго. По този начин се намалява силата на удара върху главата и шията, като са изключително крехки в тази възраст.

  • Предпазна възглавница. При симулирани катастрофи и статистика от инциденти е установено, че коланите на детското столче за кола са опасни и могат да навредят при евентуален инцидент или дори силни спирачки. Освен това децата успяват да ги свалят без проблем и се возят не защитени в детското столче за кола без знанието на родителите си. Всички детски столчета за кола от 9 до 18 кг. на Cybex задължително са с предпазна възглавница, която се регулира, не притеснява детето и в случай на катастрофа, действа като въздушна възглавница.

• Системи за защита от страничен удар

От двете страни на облегалката качествените модели на детското столче за кола са снабдени с протектори, които поемат силата на удара. При Cybex това е L.S.P. - линейна защита, която е вградена или телескопично се изважда от страната на вратата.

• Система за задно прикрепяне с колан на детското столче за кола към автомобила. Така наречената Top Tether система, доказано не защитава при верижна катастрофа и втори удар, а и твърде малко европейски автомобили са приспособени за нея.

3. Как да разчитаме етикетите по детското столче за кола

Международно признати регламентирани технически стандарти - Raya Toys

- Задължителния сертификат за детски столчета за кола е ECE R 44/04. (1)

- Универсални или полууневерсални в зависимост от монтажа. (2)

- Килограми на детето. (3)

- Обозначение за държавата, в която е сертифицирано детското столче за кола например Е1- Германия, Е2 - Франция, Е3 - Италия, Е9 - Испания, Е11 - Англия, Е43 - Япония. (4)

- Първите две цифри са тестовия стандарт по безопасност. Те трява да са 04 или поне 03. (5)

4. Тестове от независими организации

Много важна информация, спрямо безопасността, удобствата и мнението на потребителите, можем да получим от независими организации като:

• ADAC немски автомобилен клуб, който тества детското столче за кола в симулирани катастрофи. Оценява се безопасност, лесен монтаж, ергономичност и удобство, вредни субстанции. Тестовите критерии на ADAC са дори по-стриктни от официалният в Европа ECE – R 44.

Детски столчета за кола с ADAC Test - Raya Toys

Детски столчета за кола с ADAC Test

Детски столчета за кола с ADAC Test - Raya Toys

Детски столчета за кола с ADAC Test

Всички детски столчета за кола на Cybex получават най-високите резултати в ADAC тестовете.

• Stiftung Warentest - германска организация, лидер в Европа за провеждане на тестове. Детските столчета за кола на Cybex Juno 2 fix, Aton, Solution са победители в теста спрямо всички останали.

• Autobild - най-голямото списание за коли в Европа. Най-популярните марки детски столчета за кола са тествани от реални семейства и резултатите се публикуват.

AutoBild - най-голямото списание за коли в Европа - Raya Toys

AutoBild - най-голямото списание за коли в Европа

AutoBild - най-голямото списание за коли в Европа - Raya Toys

AutoBild - най-голямото списание за коли в Европа

• Сертификат за използване в самолет

Сертификат за самолет Cybex - Raya Toys

Сертификат за самолет Cybex

Единствено Aton M притежава такъв сетрификат.

5. Какво е I-size?

Нов закон за уеднаквяване на изискванията за детските столчета за кола. Задължително деца до 15 месечна възраст се возят в посока обратно на движението. Промяна на възрастовите групи според височината, а не теглото. Задължителна система за безопасност при страничен удар.

Във всички случаи най-важното е да не правите компромис с живота на Вашето дете.

6. Най-големите грешки при ползване и закупуване на детско столче за кола

* Ако  държите със скута си Вашето дете, силата на удара или ще го изтъгне или Вие ще го притиснете и дори смажете с Вашето тяло.

* Оставено в коша за новородено от бебешката количка, при катастрофа липсата на колани и напълно легналото положение са пагубни, бебето може да се катапултира.

* Според статистиката при катастрофи при липсата на детско столче за кола, увеличавате риска 7 пъти детето да пострада. 83% от обезопасените деца в детско столче за кола са останали невредими при ПТП.

* Винаги изключвайте въздушната възглавница на автомобила, където е монтирано столчето за кола.

* Монтаж на детско столче за кола от 0 месеца по посока на движението при челен удар може да доведе до счупване на вратлето.

* Покупка на детско столче за кола втора употреба, без да сме сигурни, че не претърпяло инцидент или колко дълго е ползвано. Вероятно има пукнатини, които са опасни при ПТП.

* Детско столче за кола, което не отговаря за възрастта и килограмите на детето. Особено ако главичката не попада в защитената зона.

* Седалка за кола. Подходяща е само за деца над 15 кг., като правите голям компромис, тъй като главата, вратлето и тялото на детето не са защитени.

7. Удобство и комфорт

Детското столче за кола е аргономичния фотьойл на детето в колата. Там, то трябва да се чувства удобно да е на високо, ако е достатъчно пораснало, за да наблюдава всичко навън, но и лесно за подръжка.

Детско столче за кола Cybex Cloud Q - Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Cloud Q

* Повечето потребители се притесняват, че кошницата се ползва кратко и е неудобна, заради чупката в кръстчето. Детското столче за кола Cloud Q Cybex е с напълно легнало положение, препоръчва се от ортопеди и се ползва 0 до 13 кг. - 1 годинка.

Детско столче за кола Cybex Sirona - Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Sirona

* Детско столче за кола Cybex Sirona – най-удобното детско столче за кола с въртене на 360 градуса с една ръка за лесно качване и хранене на бебето. Ползва се 4 години и има най-доброто легнало положение.

Детско столче за кола Cybex Pallas S Fix - Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Pallas S Fix

* Детско столче за кола Cybex Pallas S fix - детското столче за кола, което ще ползвате 12 години. Невероятно удобство и комфорт за вашето дете.

Детско столче за кола Cybex Solution Z-Fix - Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Solution Z-Fix

* Детско столче за кола Cybex Solution Z - детско столче за кола, което за удобство се уголемява и разширява в раменете. Подходящо от 15 до 36 кг.

Детско столче за кола Cybex Solution Z-Fix - Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Solution Z-Fix

Главичката се извежда назад по време на сън, благодарение на патентованата регулация на подглавника.

Детско столче за кола Cybex Solution Z-Fix - Raya Toys

Детско столче за кола Cybex Solution Z-Fix

Вентилационна система извежда топлия въздух и предотвратява запотяването.

* Всички детски столчета за кола на Cybex са изработени от висококачествени текстилени калъфи, които не задържат петна и могат да се перат при определени условия.

Допълнително за летния сезон се предлага памучен бял калъф, както и поставка за чаша.

 

За повече информация изцяло на български оригиналните сайтове на фирмите:

http://cybex-online.com/bg

http://gb-online.com/bg-bg/

http://www.hauckuk.com/index.php?id=2&L=2

1. Избор на правилното детско столче за кола, съответващо по килограми и ръст

2. Безопасност и сигурност

3. Как да разчитаме етикетите по детското столче за кола

4. Тестове от независими организации

5. Какво е I-size?

6. Най-големите грешки при ползване и закупуване на детско столче за кола

7. Удобство и комфорт