Детски пъзели

Пъзели и мозайки

Пъзелът - любим подарък

Подаръкът, с който никога няма да сбъркате е пъзел. Пъзелът забавлява, обучава и развива логическото мислене. В зависимост от вида и сложността си, е подходящ за различни възрастови групи. За най-малките са пъзелите от две части. За големите пъзелите достигат до внушителните 42 000 части.

Пъзели-Raya-Toys-2

От най-ранната детска възраст –  при навършването на 1 година пъзелите са важна играчка за развитие на логическото мислене и финната моторика. Пъзелите от два елемента са подходящи за развитие на логическото мислене – животни от две части, събиране на дете и родител, кой с какво се храни, ниско и високо.

Пъзели-Raya-Toys-1

Започва се с пъзел от две части и постепенно броят на елементите се увеличава. Детето мисли и създава красиви картинки от все повече части.

Пъзели-Raya-Toys-3

Пъзелите могат да бъдат и музикални, като детето получава за награда звуци при правилно нареждане.

Пъзели-Raya-Toys-4

Видове пъзели

1. Пъзели от картон.

Това са най-разпространените пъзели. Те са изработени от дебел пресован картон с гланцирано покритие. Ако на кутията е написано, че пъзелът е подходящ за деца под 3 години, можете да бъдете спокойни. Материалите, от които е изработен пъзелът са безвредни и детето може да слага в устата си елементите, без проблеми за неговото здраве. За по-големите деца има пъзели, които са двулицеви, от едната страна е цветният пъзел, а от другата черно-бял за оцветяване.

Пъзели-Raya-Toys-5

Децата обичат любимите си филмови герои и пъзели с тях винаги се харесват. Разбира се, броят на елементите на пъзела трябва да е съобразен с възрастта на детето.

Пъзели-Raya-Toys-6

2. Пъзели от дърво.

Много фирми, които произвеждат дървени играчки предлагат и дървени пъзели. Тук акцентът не е в големия брой елементи, а в удобството, пъзелите да се сглобяват върху основа. По този начин е много по-лесно да ги съхраним сглобени.

Пъзели-Raya-Toys-7

3. Пъзели за земя от полиуретанова пяна.

С този пъзел от Вие осигурявате комфорт и топлина на малкото дете, когато започне да пълзи. Ярките цветове и различните картинки привличат вниманието и развиват логическото мислене и финната моторика.

Пъзели-Raya-Toys-8

4. 3D Пъзели.

Ако искате да почуствате красотата на картината или снимката ще редите пъзели, но ако склуптурата е вашата страст, то ще се влюбите в 3D пъзела.

Пъзели-Raya-Toys-9

5. Пъзели-игри.

Настолна игра от типа Не се сърди човече в комбинация с пъзел е много удобен вариант както за съхранение, така и като комбинация да подреждаш пъзел и да играеш едновременно.

Пъзели-Raya-Toys-10

6. Пъзели според броя на техните елементи.

Пъзелите започват от 2 елемента и стигат до рекордните 42 000 елемента и размер в сглобено състояние 749/157 cm. Името на пъзелът е Around the World на фирма EDUCA.

Пъзели-Raya-Toys-11

Любопитни факти за пъзелите

Всички редим пъзели. Модата на пъзелите няма да отмине, защото така се успокояваме, създаваме и се наслаждаваме на красотата на сглобеният пъзел.

Аксесоари за пъзели

Няколко аксесоара, които са важни помощници на феновете на пъзели.

1. Лепило за пъзели.

С помощта на лепилото, пъзелът се превръща в красива картина на стената.

2. Подложка за пъзели.

Любителите на пъзели от 2000 елемента нагоре знаят, че такъв пъзел не може да се нареди за един ден. Проблем е как да приберем вече подредените елементи на пъзелът от масата или пода, без да ги развалим? Ако сме подготвени и редим пъзезела върху подложка, то лесно ще навием пъзела и ще продължим с донареждането, когато имаме време.

Пъзели-Raya-Toys-12

Някой производители като испанската фирма Educa предлагат услугата да нарежат на части снимка, която им е предоставена от клиента. Така всеки би имал индивидуален пъзел. Това е наистина чудесна идея за подарък.

История на пъзела

През далечната 1760 година в Англия Джон Спилсбъри изобретява първият пъзел. Той е карта на държава изрязана от дърво с помощта на трион. Името Puzzle означава ребус или главоблъсканица. С времето пъзелите преминават през много етапи, като истинска революция е нарязването на пъзелите на елементи с днешната най-разпространена форма с помощта на метална преса.

1. Пъзелът - любим подарък

2. Видове пъзели

- Пъзели от картон

- Пъзели от дърво

- Пъзели за земя от полиуретанова пяна

- 3D пъзели

- Пъзели-игри

- Пъзели според броя на техните елементи

3. Любопитни факти за пъзелите

4. Аксесоари за пъзели

- Лепило за пъзели

- Подложка за пъзели

5. История на пъзела