Бебешки шишета и чаши

Бебешки шишета и чаши

За младото семейство храненето и грижата за новороденото бебе е задача от първостепенно значение. Разбира се и въпросите, които се появяват са изключително важни.

Кое е подходящото бебешко шише?

Има много утвърдени марки, но изборът винаги е индивидуален. Понякога цената не е от значение. На българският и световен пазар контролът е на високо ниво и няма причина да се притеснявате за вредни съставки в известните марки. Проблем номер едно при бебетата са коликите или въздухът, който се поглъща с храненето.

*Бебешките шишета с най-добра антиколикова система имат тръбичка, която отвежда въздуха. Друг вариант е да има отворче или улеи на биберона, който изкарва въздуха навън. Разбира се комбинацията между двете ще доведе до най-добър резултат.

Бебешко шише Dr. Brown`s - Raya Toys

Бебешко шише Dr. Brown`s

https://rayatoys.com/bebeshki-stoki/hranene/bebeshki-shisheta-i-chashi

Всички фирми се стремят, бебешките шишета  да се доближават максимално до естественото кърмене било с формата на самото шише или с мембрана в основата на биберона. 

Бебешко шише Baby Ono - Raya Toys

Бебешко шише Baby Ono

https://rayatoys.com/1450-shishe-antikolik-natural-nursing-180-ml-babyono

Бебешко шише Munchkin - Raya Toys

Бебешко шише Munchkin

https://rayatoys.com/shishe-munchkin-latch-125-ml-11614

Но за всички е ясно, че няма нищо по-добро от естественото кърмене. Затова и някои бебешки шишета са направени така, че течността да излиза само след силно засукване и могат да се ползват само и единствено с естествена кърма.

Бебешко шише Medela - Raya Toys

Бебешко шише Medela

Бебешките шишета за хранене могат да бъдат стъклени или пластмасови. Стъклените бебешки шишета са по-хигиенични, но и доста по-тежки. Проблемът с евентуалното счупване при добрите марки е решен със силиконов протектор.

Протектор за бебешко шише Dr. Brown`s - Raya Toys   Протектор за бебешко шише Dr. Brown`s - Raya Toys

Протектор за бебешко шише Dr. Brown`s

https://rayatoys.com/protektor-dr-brown-s-za-stakleno-shishe-wide-neck

Пластмасовите бебешки шишета са по-леки и много по-често предпочитани и заради по-ниската си цена.

* За биберона към бебешкото шише преди време препоръчваха материалът да бъде каучук, но малкия срок на трайност и трудната подръжка доказаха, че силиконовите биберони са по издръжливи и предпочитани. 

* Формата също понякога има значение, но добрите марки тестват дълго, докато пуснат на пазара определен модел. В повечето случаи не се налага и не трябва да сменяте бебешкото шише.

* Но ако бебето не спира да плаче и има силни колики, то тогава смяната е наложителна.  Логично всяка фирма се стреми да рекламира силно продуктите си, за да си закупите стартовия комплект от тях. Най-добре е да се запознаете със световните, а не местните лидери, за да имате по реална оценка на качеството на така важното бебешко шише. 

Чаши за бебето и детето

Обикновено преходната чаша помага на бебето да премине към пиене и хранене неусетно. Първата преходна бебешка чаша е със специален силиконов мек накрайник, който много наподобява биберон и може да се дава още след третия месец.

Преходна чаша Munchkin - Raya Toys

Преходна чаша Munchkin

https://rayatoys.com/prehodna-chasha-munchkin

Може да си закупите и отелно такъв накрайник, който се поставя на бебешкото шише вместо биберона (само на определени марки).

Бебешко шише Baby Ono - Raya Toys   Бебешко шише Baby Ono - Raya Toys

Бебешко шише Baby Ono

https://rayatoys.com/1451-shishe-antikolik-natural-nursing

Всички марки са снабдени със специлна клапа, която не позволява изтичането на течност без детето да стисне и засмуче. Има и такива, които допълнително са поставили на бебешките шишета си с клик-клок система, при която се чува щракване и можем да сме спокойни, че бебешкото шише няма да протече в чантата ни.

Преходна неразливаща чаша с дръжки Click Lock на Munchkin - Raya Toys

Преходна неразливаща чаша с дръжки Click Lock на Munchkin

https://rayatoys.com/prehodna-nerazlivashta-chasha-s-drazhki-click-lock-na-munchkin

След шестия месец може да преминете към по твърд накрайник.

* Бебешко шише със сламка обикновено се препоръчва след 12 месец, но има един много интересен вариант, който е подходящ за след 6-я месец. При него в бебешкото шише има специална тръбичка с тежест, чрез която се обира течността. Навика на бебето да държи шишето нагоре, при варианта със сламка се получава поглъщане на въздух и само благодарение на тази тежест на дъното, този нежелателен проблем е преодолян.

Неразливаща чаша с дръжки и сламка с тежест Click Lock Munchkin - Raya Toys   Неразливаща чаша с дръжки и сламка с тежест Click Lock Munchkin - Raya Toys

Неразливаща чаша с дръжки и сламка с тежест Click Lock Munchkin

https://rayatoys.com/nerazlivashta-chasha-s-drazhki-i-slamka-s-tezhest-click-lock-munchkin

* Някои от бебешките шишета са снабдени с допълнителни удобни дръжки. При други може да си ги закупите като допълнителен аксесоар.

Дръжка за шише Babyono - Raya Toys

Дръжка за шише Babyono

https://rayatoys.com/drazhka-za-shishe-natural-babyono

* Интересна е магическата бебешка чаша чудо. Подходяща за бебета след 6 месечна възраст. При нея магията се състои в това, че има специално капаче, от което течността не се разлива, но ако бебето или детето пият, то капачето пропуска течността само към устата без да се разлива. Наистина чаша чудо! Добре е да обърнете внимание на центъра на капачето, който трябва да е вдлъбнат навътре, защото там при натиск се получава протичане и понякога бебето с носле може да натисне. При този модел потребителите нямат никакви оплаквания.

Преходна чаша Чудо 360 градуса с дръжки Munchkin - Raya Toys   Преходна чаша Чудо 360 градуса с дръжки Munchkin - Raya Toys

Преходна чаша Чудо 360 градуса с дръжки Munchkin

https://rayatoys.com/prehodna-chasha-chudo-360-gradusa-s-drazhki-munchkin

* Още един интересен продукт е насочен към проблема за приучаване на бебето към хранене с лъжичка.

Бебешка лъжичка с изстискване Munchkin - Raya Toys    Бебешка лъжичка с изстискване Munchkin - Raya Toys

Бебешка лъжичка с изстискване Munchkin

https://rayatoys.com/lazhichka-s-izstiskvane-munchkin

1. Кое е подходящото бебешко шише?

2. Чаши за бебето и детето