Чинове, маси и столчета

Филтри
на страница

30 продукт(а)

Филтри
на страница

30 продукт(а)

Училищният тип мебели – маси, чинове и столчета, често се подценяват като значение за развитието на децата. Те обаче играят ключово значение за правилното развитие и израстване на опорно-двигателния им апарат. Правилната стойка и начинът, по който децата стоят в училище или у дома, предопределя колко здрав гръбначен стълб ще имат в бъдеще.

Доброто положение на тялото влияе на самооценката и самочувствието на подрастващите. Обратното – прегърбването действа на настроението им – може да се отрази неблагоприятно на мускулите, да доведе до болки и раздразнителност. 

Как да изберем правилните чинове и столчета за деца?

Водещият принцип е да се изхожда от здравните детски нужди и да не се прави компромис с цените. Окончателното развитие на детския организъм приключва около 18-тата му година и това превръща избора на правилните мебели за учене и за игра в значим казус. Ето с какво още трябва да се съобрази подборът:

  • адекватната височина на масите и столчетата за сядане – определя се от възрастта. В седнала позиция, стъпалата трябва да са стабилни на земята, а коленете под прав ъгъл, както и торсът и бедрата; 
  • размера на чин с маса – с изключение на малките бебешки масички, желателно е да е 50 на 70 см, за да побере всичко нужно за училище, включително лаптоп или монитор, а ръцете до лактите да се побират върху плота без напрежение; 
  • оптична хигиена – трябва да има достатъчно разстояние между очите и плота на чина, около 30 – 35 см., за да се ограничи евентуално детско късогледство. Визуално дистанцията се определя с допиране на пръстите на разперените длани на родителя.

Спазването на тези принципи гарантира и постигането на правилен седеж, и липса на натоварване за детското тяло. 

Какви видове ще намерите при нас?

В нашия онлайн магазин Рая Тойс ще намерите различни видове, подходящи за всяка една възраст на детето:

 

  • дървени или пластмасови столчета, като вторите могат да бъдат намерени в различни цветове;
  • комплекти маса и столчета – някои от бюрата притежават място за съхранение под плота;
  • интерактивни маси със стол – дават възможност за учене и забавление.

За какво да внимаваме при детските чинове и столчета?

Според вида на материала детските чинове и столчета обикновено са дървени, характеризиращи се с голяма стабилност, или пластмасови. Предимството на вторите е, че са леки и често са сгъваеми, което ги прави функционални и лесно преносими на закрито и на открито. Наличието на допълнителни контейнери край столчетата за съхраняване на пособия, играчки или любими детски предмети, също може да наклони везните към конкретен артикул.

От значение е също да бъдат изработени от нетоксични суровини, със заоблени ръбове и ъгли, които да гарантират безопасното им използване. Допълнителен комфорт могат да внесат различни цветни елементи, особено при чиновете за най–малките ученици.