Бебешки колички

1 2 3 4 5
1 2 3 4 5

Бебешки колички - как да изберем лесно?

Още когато разберем, че в нас расте живот, освен радостта започват и тревогите.

Дали ще успеем да бъдем добри родители?

Каква бебешка количка да купим?

Изборът на количка затруднява бъдещите родители, а е едно от най-важните и отговорни решения.

Бебешки колички - как да изберем?

В огромното разнообразие от детски колички, ние от Raya Toys, ще се постарaем да изберем заедно с Вас, най-подходящия артикул.

Raya Toys е вносител и разпространител за България на утвърдени висококачествени марки. Немските фирми HauckCybex и GB, полската марка Tutek са се доверили на Raya Toys като партньор в България.

Разбира се, изборът е Ваш и той се определя от Вашето ежедневие.

Ако сте динамични, живеете в голям град и пътувате много, подходящия модел количка за Вашето бебе е лека, компактна и лесна за сгъване.

Ако живеете в къща или в близост има парк, зимата е сурова или пътят, по който се придвижвате е павиран и неравен, трябва да изберете от моделите с големи гуми и кош за новородено.

Има семейства, които обичат да спортуват и бягането сутрин е част от тяхното ежедневие. За тяхно удобство производителите са измислили модели с три колела и наистина огромни гуми.

След като изберем типа количка, трябва да помислим за комбинацията от кош за новородено, столче за кола и седалка.

Видове бебешки колички и тяхното предназначение

3 в 1 или All in One

Бебешки колички 3 в 1 или All in One са тези модели, които включват кош за новородено, шаси със седалка за след шестия месец и столче за кола от група 0 или 0+ (от раждането до 13кг). Много фирми предлагат готови комбинации, за да спестят на бъдещите родители притесненията дали ще подхождат кошът за новородено и столчето за кола на количката със седалката. При комплектите дизайнът на отделните части съвпада идеално с останалите. Ще могат ли да се монтират на шасито лесно и бързо? Съвместими ли са?

Някои комплекти 3 в 1 включват и необходимите аксесоари към детска количка. Това са чанта за майката, дъждобран, комарник. По този начин с изборът на такава количка Вие си купувате всичко, което е необходимо. При други е включено само покривало за крачетата, а другите аксесоари се предлагат отделно.

Такива модели са Hauck Soul Plus Trio Set, Hauck Maxan 4 Plus Trio Set, iCoo Acrobat XL Plus Trio Set

Бебешка количка iCoo Acrobat Trio Set - Raya ToysБебешки колички - Hauck iCoo Acrobat XL Trio Set

Бебешка количка Hauck Soul Plus Trio Set - Raya Toys   Бебешка количка Hauck Maxan 4 Plus Trio Set - Raya Toys

 Бебешки колички 2 в 1

2 в 1 се предлагат от много производители. Вариантите са различни.

- С трансформиращ кош за новородено

Все по-често се предлагат бебешки колички 2 в 1, при които кошът за новородено се трансформира посредством колани, в седалка за след шестия месец. Необходимо е допълнително да си закупите столчето за кола, което може да се монтира или да е стационарно монтирано в автомобила. Този вид детски колички 2 в 1 са леки, икономични и практични, но не всички имат качествата на коша за новородено и седалката. Предимството на тези модели е бързото трансформиране на кошът за новородено в седалка и обратно, което осигурява по-дълго ползване, когато детето заспи по време на разходка, дори след шестия месец.

Представяме Ви моделът бебешка количка Azaria Denim 2 в 1. Лека, маневрена, с големи гуми и трансформиращ кош за новородено. Към комплекта на Azaria Denim 2 в 1 е включена и чанта за майката.

Комбинирана бебешка за количка Azaria - Raya Toys   

- 2 в 1 Travel System

Бебешките колички 2 в 1 Travel System представляват комбинация на бебешка количка със седалка с пълно легнало положение и столче за кола от група 0, 0+ (0-13кг). Този тип са популярни сред родителите, които обичат да пътуват и водят динамичен начин на живот. Монтирането на столчето за кола в автомобила и след това директното поставяне върху шасито на количката е удобство, което спестява място при транспортирането с автомобил или самолет. Повечето модели се отличават с лекота и компактно сгъване.

Бебешка количка Graco Evo Travel System - Raya Toys

- Колички 2 в 1

Най-разпространената комбинация бебешки колички 2 в 1 е шаси със седалка и кош за новородено. Кошът за новородено осигурява спокойствие и комфорт на новороденото, когато е на разходка. Седалките са два вида: с пълно легнало положение, които са подходящи за използване и преди шестия месец и с полулегнало положение, които са подходящи за използване след шестия месец, когато детето започне да сяда. При повечето модели седалката е с възможност за монтиране в посока на движението и обратна на движението.

 Най-новият модел на Cybex Balios S се предлага в тази комбинация.

Бебешка количка Cybex Balios S - Raya Toys

Модулни 

Новост на пазара, която набира изключителна популярност са модулните бебешки колички. Най-добрите производители предлагат модели, които да конфигурирате сами. Вие избирате какво да е шасито, дали да закупите кош за новородено и какъв цвят да бъде, каква да е седалката. Какво столче за кола ще предпочетете за Вашето бебе? Можете да закупите най-качественото точно, когато Ви е необходимо. Примерно седалката може да се закупи по-късно.

Бебешка количка Cybex Priam-Raya Toys

Летни колички

Повечето са подходящи за деца над шест месеца, но има и модели с пълно легнало положение на седалката, които са подходящи и за новородени. Предлагат се и модели, на които могат да се монтират кош за новородено или кошница за кола, което ги прави подходящи за новородено и ги превръща в компактни системи за пътуване, тъй като се сгъват компактно и са с ниско тегло. Закупуването им се налага, когато първата бебешка количка е твърде голяма и тежка или ни трябва по-компактно сгъване за транспортиране.

Делят се на:

  • бъгита - със сгъване тип чадър;
  • бъгита - със сгъване тип книга;
  • бъгита - с компактно сгъване.

 

- Бъгита - със сгъване тип чадър

Практиката ни показа, че детските колички със сгъване тип чадър имат няколко недостатъка. Недостатъчно компактно сгъване, което я прави трудна за съхранение, защото не стои изправена. Повечето модели нямат възможност за пълно легнало положение, което е неудобно при по-малки деца. Двете отделни дръжки са проблем при управлението с една ръка. 

- Бъгита с компактно сгъване

Новото поколение колички се сгъват до размер подходящ при пътуване с полети на нискотарифните авиокомпании. Нещо повече инженерите на GB измислиха детска количка с красноречивото име Pockit, поставила световен рекорд по компактно сгъване. Размерите ѝ са:

Бебешка количка GB Pockit Plus - Raya Toys

Към нея може да добавите и кош за новородено, който също е сгъваем GB Cot To Go.

   Бебешки кош за новородено GB Cot To Go - Raya Toys

и детско столче за кола Aton M, със специален стандарт за самолет, който Ви дава право, бебето да се вози до Вас в самолета. Много малко детски столчета за кола могат да се похвалят с подобен тест.

 Детско столче за кола Cybex Aton M - Raya Toys 

При лятната бебешка количка колелата са по-малки и могат да бъдат единични или двойни. Модела с двойни гуми вози по-меко, но тежи малко повече. Един добър пример е Qbit+ на GB. С напълно легнало положение, регулация на поставката за краченцата, двойни сравнително големи гуми за меко возене, голям сенник, сгъване с една ръка до супер компактен размер, тегло около 6 кг и немско качество. Всичко това превърна количката Qbit+ на GB в един от най-добрите и търсени модели на пазара.

Бебешка количка GB Qbit Plus - Raya Toys

При летните колички почти няма варианти за возене на детето с лице към нас. Тази позиция се получава, ако дръжката е реверсивна (обръщаща се), но така се губи от стабилността на шасито.

Иновация, която инженерите на Cybex са измислили за нас е моделът Cybex Eezy S Twist.

Бебешка количка Cybex Eezy S Twist - Raya Toys

Имате възможност да завъртите седалката на 360°. Така имате всички варианти за возене и идеално легнала позиция, когато седалката е в посока обратна на движението. Друг плюс е супер компактното сгъване за пътуване в самолет.

Много често лятото е твърде горещо и гръбчетата на децата се изпотяват, когато се возят. И тук клиентите имат възможност за правилен избор между бебешки колички - при моделът на Cybex Mios гръбчето е изцяло от мрежа, но с допълнителните подложки, може да се ползва целогодишно.

Бебешка количка Cybex Fashion Collection - Raya Toys

Дизайнерски бебешки колички

Когато сме млади, модата силно ни вълнува и това е съвсем нормално. Количките за деца освен практични,  трябва да са и супер красиви. За това ще се погрижат най-добрите световни модни дизайнери. Jeremy Scott облича модни икони като Мадона и работи в сътрудничество с Адидас. Повече от впечатляващ е дизайнът на Priam и Mios, който той е създал за Cybex. Злато, блясък, крила, това е Cybex Fashion Collection by Jeremy Scott.

Бебешка количка Cybex Jeremy Scott Fashion Collection - Raya Toys

В Холивуд или в България жените обичат да правят впечатление и може би точно сега е момента.

Звезди Cybex - Raya Toys

Бебешки колички за близнаци

Все си мислим, че такъв късмет е малко вероятно да ни се случи, но има немалко семейства, за които близнаците са както дар божи, така и задача с много въпросителни. Ето нашите предложения за колички за близнаци.

Задължително е, количката за близнаци да не е тежка, но с големи гуми. Затова вместо кратко ползваните и тежки кошове за новородено ще предпочетем порт бебета, които се закрепят към седалката и след време се трансформират в зимни чувалчета.

Roadster duo от Hauck е евтин, практичен и много здрав модел количка за близнаци, от който ще останете доволни. Тук бебетата са позиционирани едно до друго, което им дава възможност да общуват.

Бебешка количка Hauck Roadster Duo SLX - Raya Toys

Може би предпочитате модел, на който можете да сложите два трансформиращи се коша или две столчета за кола. Така ще разполагате с количка 3 в 1 за близнаци.

Такъв модел е Duett 3 на Hauck

 

Бебешка количка Hauck Duett 3 - Raya Toys

Сигурност и комфорт

Съвет от нас! Не спестявайте от детското столче за кола, то е важно за сигурността на малкото крехко бебе. Доброто детско столче за кола с най-висок резултат от ADAC тестовете е животоспасяващо средство в автомобила - най-опасното място. То се ползва от раждането до 13 кг или приблизително до 1 година. С него сте мобилни, можете да го ползвате като кош за пренасяне, стои красиво на шасито на бебешката количка и бебето се чувства много уютно на по-тясно място, което му наподобява утробата на мама. Добрата новина е, че немските инжeнери на Cybex са измислили детско столче за кола, което можете да разпънете до напълно легнало положение извън автомобила, което лекарите напълно одобряват за безкрайни разходки.

Моделът на Cybex Cloud Q е удобен, красив и ергономичен. Той има най-висока оценка за сигурност в автомобил от ADAC. Носител е на престижната награда за дизайн REDDOT AWARD за 2016 година.

Детско столче за кола Cybex Cloud Q - Raya ToysADAC test Cybex - Raya Toys

Функционалност и удобство за Вашето дете

Седалката за детската количка е най-дълго ползвана. Тя е креслото и леглото, което трябва да е удобно на бебето и детето. Идеалният вариант е, да има удобна стабилна облегалка, регулиране на крачетата и напълно легнало положение за сън. По-голямата и широка седалка е важен критерий за по-едри и пораснали бебета.

Бебешка количка Cybex Priam Autumn Gold - Raya ToysБебешка количка Cybex Balios S - Raya Toys Моделите с чупка в областта на кръстчето на бебето са по-лек и евтин вариант, но се препоръчват след шестия месец.

Бебешка количка Cybex Balios M - Raya Toys

Важно е да има възможно най-голям сенник, който предпазва бебето от неблагоприятните метеорологични условия, прозорче за наблюдение, лесни за обслужване колани. 

Бебешка количка Cybex Balios S - Raya Toys

Кошът за новородено към бебешките колички е наистина важен,  особено ако бебето се роди през зимата. С него те изглеждат много красиво, а бебето е защитено на топло и широко. Повечето модели се предлагат с мемори матрачета. За по-добра защита от неблагоприятни атмосферни влияния, част от моделите колички с кош за новородено са оборудвани с XXL сенник, покривало, дъждобран и дръжка за лесно и безопасно пренасяне.

Бебешка количка Cybex Priam Koi - Raya Toys

Важно! Кошът за новородено може да има позиции на гръбчето, само ако производителят е поставил колани, иначе е опасен и забранен по стандарта. В автомобила безопасната позиция за пътуване на бебето е с чупка в областта на кръстчето и обезопасено с колани.

Не возете бебето в колата с коша за новородено, в легнала позиция и без колани. Това е опасно!

От шасито зависи много. Както при колата - тестът на пътя е изключително важен. Избирайте винаги между бебешки колички, които сте сравнили и изпробвали в магазина.

Доброто окачване осигурява меко и леко возене, управление с една ръка и лесно вдигане на предните гуми.

Амортисьорите са причината разходките на бебето, да преминават с най-малко сътресения. Препоръчително е да пробвате в магазина възможно най-много модели, за да можете да усетите разликата.

Най-добрите гуми са от каучук, запълнени със специална пяна. Помпащите гуми също возят меко, но за съжаление практиката показва, че са по-тежки и има вероятност от спукване.

Багажникът е удобство за Вас, а основният критерий е да е голям, лесно достъпен и с възможност да се затваря.

Дръжката на бебешките колички може да е телескопична или чупеща, за да може да е удобна според Вашата височина.

Добре е позиционирането на коша за новородено или седалката след шестия месец да е по-високо. Така бебето ще бъде по-далеч от вредните газове, които отделят автомобилите, а когато започне да сяда, ще изучава заобикалящия го свят от високо. Едновременно с това, на нас ще ни бъде удобно да се грижим за него, без да се навеждаме и да ни заболи кръста.

Удобна екстра са мемори бутоните посредством, които махаме, слагаме и завъртаме кошовете само с едно натискане, без да ги държим с двете ръце.

Сгъването е основно изискване. Ние сме модерни, заети и пълноценни родители и грижата за нашето бебе не трябва да усложнява живота ни. Качествените колички за деца трябва да могат да се сгъват с една ръка заедно със седалката, защото другата ни ръка е заета да държи бебето. Така всички сме доволни.

Бебешка количка Cybex Balios S - Raya Toys

Съхранението на им също е важна тема, защото мястото вкъщи никога не стига. Задължително трябва да могат да стоят самостоятелно изправени в сгънато положение и да заемат възможно най-малко място.

Колко трябва да тежи една количка?

Препоръчваме изборът да се направи между бебешки колички, които са с непомпащи гуми и заедно със седалката тежат между 9 и 13 кг.

Качествените големи големи непомпащи гуми са комбинация от каучук с пълнеж от специална пяна и тежат повечко от варианта на гуми без пълнеж.

Седалка с напълно легнало положение, която се регулира с една ръка тежи повече от вариантите на седалка с чупка в областта на кръста на бебето. Когато изпробвате, ще установите, че при бебешките колички килограмите помагат за по-мекото возене. Добре е да не надвишават 13 кг, защото заедно с бебето.

Цени 

Цените на може да варират от няколкостотин до няколко хиляди лева. Можете да избирате между бебешки колички 3 в 1 на Hauck на цени от 400 лв. до 800 лв.

Бебешка количка Hauck - Raya Toys

Или лятна количка с напълно легнало положение за около 130 лв. Във всички случаи трябва да имаме голям избор и възможност за тестване, както и съвет от приятел.

Гаранция, обслужване и сервиз              

При количките, както и при автомобилите, добрите световноизвестни марки държат на качеството и доброто си име. Нашият съвет е да се доверите на световен бранд, защото Вашето бебе заслужава най-доброто. Препоръчваме Ви да следвате инструкциите на производителя относно поддръжката, за да можете да се радвате на дълга и безпроблемна употреба.

В заводите на Hauck се тестват целогодишно посредством скъпоструващи машини, които симулират тежки терени денонощно. Тестовете се снимат и изпращат на най-взискателните лаборатории за получаване на оценка за качество.

1. Бебешки колички-как да изберем?

2. Видове бебешки колички и тяхното предназначение

 - Бебешки колички 3 в 1

 - Бебешки колички 2 в 1

 - Модулни бебешки колички

 - Летни бебешки колички

 - Дизайнерски бебешки колички

 - Бебешки колички за близнаци

3. Сигурност и комфорт

4. Функционалност и удобство на бебешките колички за Вашето дете

5. Колко трябва да тежи бебешката количка?

6. Цени на бебешки колички

7. Гаранция, обслужване и сервиз