Бременност и спорт - съвместими ли са

Движението е здраве. Колкото повече физическа активност имаме, толкова по-висок ще бъде тонусът ни, а наред с това ще се радваме и на отлично настроение. Редовните посещения на фитнеса, също както и ежедневните разходки на открито, засилват обмяната на веществата и защитните сили на организма. Умерените спортни дейности са препоръчителни за всички възрастови групи, дори и за бременни.

Може ли е да се спортува по време на бременност

Бременност и спорт - защо не! Няма нищо лошо в това да се грижим за фигурата и настроението си. В периода на бременността, се случват най-различни промени с тялото на жената, които са свързани с много приятни емоции и дори леки тревоги. Недостатъчното движение би могло да се отрази негативно върху организма, затова е добре да не го неглижираме, а дори напротив - да се стремим към здравословна и редовна динамика.

Какви видове спорт са подходящи

Умерени спортни дейности, като плуване, пилатес упражнения, йога, фитнес, кардио и тичане и каране на статично колело (велоергометър), са най-подходящи за бременни жени. Те по никакъв начин не излагат на риск бъдещата майка, а и могат да се практикуват ежедневно. Всяка тренировка трябва да протича по внимателен начин, за да бъдат ползите от натоварването оптимални.

 

До кой месец от бременността може да се практикува спорт

Всички бременни жени могат да тренират, стига бременността да не е рискова и да няма изрична забрана за каквато и да е физическа активност. Редовното спортуване е чудесен начин да поддържаме здрав дух и тяло, но ако не ни е разрешено трениране във фитнеса или скачане у дома, просто не трябва да го правим. Ако обаче няма противопоказания, е добре да спортуваме от началото до края на 9-те месеца очакване.

Къде трябва да внимавате, ако решите да спортувате

Никога не забравяйте, че бременността е деликатен период, към който трябва да подходим отговорно. Ако сме твърдо решени да практикуваме някакъв вид спорт, то ние трябва да внимаваме за:

  • Прекомерно натоварване;
  • Признаци, които недвусмислено ни показват, че трябва веднага да преустановим физическите занимания;
  • Упражняването на спорт в горещо време;
  • Избора на подходящо облекло; 
  • Нанасянето на слънцезащитни средства, ако тренираме на открито.

Насладете се напълно на избрания от Вас спорт и не се ограничавайте в движението си, докато чакате бебето. Raya Toys ще Ви подкрепи.

 

Препоръки за здравословен спорт по време на бременност от Rayatoys

Рая Тойс съветват всички бъдещи майки да се движат достатъчно, да се хранят здравословно, също както и да си осигуряват повече положителни емоции. Друга препоръка е да не чакате последния момент, за да се подготвите за посрещането на малкото човече. Купете всичко необходимо с време.