Хранене при кърмене - как да подобрим качеството на кърмата

Хранене при кърмене - как да подобрим качеството на кърмата

Пълноценното хранене на кърмещата майка е от изключително значение, защото от това зависи качествения й състав. Ето някои храни, които ще подобрят кърмата:

  • богати на калций - необходим за бързия растеж на костите на кърмачето;
  • плодове и зеленчуци - чрез тях си набавяте витамин С и Е;
  • месо - богат източник на желязо и арахидонова киселина - подпомага развитието на мозъка, очите и нервната система;
  • риба - източник на омега мастни киселини, подпомагащи развитието на мозъка, зрението, двигателните умения и сърцето;
  • тестени изделия - допринасят витамин В.

Защо трябва да внимаваме с варива, зеле и храни, които подуват

Варивата са богати на витамини, но техния прием по време на кърмене трябва да се ограничи, защото могат да предизвикат колики на вашето бебе. Същото се отнася и за зелето, храните, които надуват, цитрусите. Други храни причиняващи дискомфорт на бебето са - горски плодове, домати, лук, чесън, краве мляко и млечни продукти, яйчен белтък, пшеница и подправки.


Как да балансираме менюто си - въглехидрати, протеини, мазнини

Балансираната диета на кърмачката е важна не само за сукалчето, но и за нея, за това е важно да се храним правилно. Под диета нямаме предвид да яде по-малко, напротив майката трябва да приема по 500-600 килокалории дневно над обичайната доза. Примерно меню може да бъде следното: 

  • въглехидрати - по 350 гр;
  • протеини - те са източник на белтъци, минерали и витамини. Месото, рибата и яйцата са източник на витамин B12;
  • мазнини - количеството им не трябва да бъде повишено.

Кои напитки стимулират кърмата - качество и количество

По време на кърмене тялото освобождава хормон, който причинява жажда, за да не се дехидратирате е необходимо да приемате голямо количество течности. Най-добре е консумацията на вода - чешмяна, минерална и изворна, може да приемате и сокове, но газираните напитки не са полезни. Препоръчителната минимална дневна доза е 2 л. На пазара може да откриете чайове, които стимулират количеството кърма.


Допълнителни съвети от Raya Toys

Най-ефикасен начин за увеличаване количеството на кърмата е сукането, ако прецените, че вашето бебе не изсмуква по-голямото количество е добре да се изстискате с помпа. Първо, защото така ще намалите риска от рак на гърдата и второ, ще остане кърма, която може да замразите в пликче за съхранение. В Raya Тoys ще намерите помпи за кърма - ръчни и електрически и пликове за нейното съхранение. Raya Toys съветва да не консумирате алкохол и тютюневи изделия по време на кърмене и да сведете консумацията на кофеин и шоколад до минимум, това може да изнерви вашето бебе.

RAYA TOYS Ви препоръчва: