До колко месеца се дава адаптирано мляко?

 

Кърменето се свързва с многобройни здравни ползи за бебето, което в първите месеци от живота си все още няма изграден имунитет и разчита изцяло на хранителните вещества, които си набавя от кърмата. Не всички майки обаче имат привилегията да разчитат на естественото хранене, а това налага включването на адаптирано сухо мляко към дневния режим. То е подходящо за новородени, но и за по-големи деца, като всеки родител трябва да научи до кога, по колко и как се пие, с кои храни може да се съчетава и кога е добре да откажем малкото от него.  

Какви видове има

Всеки вид адатирано мляко е предназначен за конкретните месеци на бебето, като от възрастта зависи и колко точно да слагаме от продукта в шишето с вода. Пазарът предлага разнообразни по вид формули, които са пригодени за конкретните нужди на детето - антирефлуксни, хипоалергенни, хидролизирани, елементи, соеви, хумана, базирани на краве мляко и др. 

Как да изберем най-доброто за нашето бебе

Изборът на адаптирано мляко е точно толкова важен, колкото и всичко останало, свързано с денонощната грижа за бебето. За да изберем най-добрия продукт, е желателно да се съобразим със следните неща: 

  • Възрастта на бебето - важно е да направим избор на база това колко голямо е то, когато избираме неговото адаптирано мляко. В случая имаме разнообразни варианти - от 0 до 4 месеца, от 4 до 6 месеца, но има и формули, които са предназначени за всички деца до 1 годинка; 
  • Здравословното състояние на детето - ако то има специфични нужди и са налице медицински показания, храната трябва да бъде изцяло съобразена с това; 
  • Състав - видът на адаптираната храна може да бъде най-различен, като някои имат лечебен ефект. Освен витамини и минерали, необходими за правилния растеж на бебето, формулата може да включва и съставки за облекчаване на стомашно-чревен дискомфорт.  

Повечето родители се питат колко дълго могат да дават млечната храна на своите деца, за да им осигурят питателно меню, в което участват всички важни микроелементи, нужни за правилното протичане на процесите в организма.  

До кога да даваме  

Колко месеца да даваме адаптирано мляко на своето бебе - въпрос, който всеки родител си задава и с право. Важно е да се подчертае, че еднозначен отговор няма, защото всяко дете е различно и има своите индивидуални потребности. Някои родители залагат на комбинираното хранене (кърма и АМ), други съчетават твърда храна с млечна, а трети включват и трите неща в дневния хранителен режим. Оптималният вариант е да се дава адаптирано мляко до 6 месечна възраст, но е възможно този срок да бъде и по-дълъг според това колко килограма е бебето и прочее.   

Полезни съвети от Raya Toys

Както СЗО, така и екипът на онлайн магазин Рая Тойс, препоръчва на майките да кърмят своите бебета поне до 6 месеца. Ако това не е възможно, поради редица социални и здравни фактори, е добре да се избере адаптирано мляко с високо качество, което има пълноценен състав и е подходящо за възрастта и здравословното състояние на детето.

RAYA TOYS Ви препоръчва: