Как да стерилизираме правилно бебешките шишета

Как да стерилизираме правилно бебешките шишета

Стерилизацията на бебешките шишета и биберони е изключително важна за имунната система на всяко бебе, особено през първите шест месеца. Организмът на новородените е много податлив на инфекции и заболявания, затова трябва да обърнем особено внимание на почистването на шишетата. Първо трябва да измием добре бутилките, след това наливаме нужното количество вода в стерилизатора, поставяме частите с гърлото надолу и ги пускаме за толкова време, колкото е нужно всички бактерии да се унищожат. Стерилизирането се прави след всяко хранене и трае 4-6 часа.

 

Защо не е достатъчно само да ги измием с топла вода

Бактериите, които остават по бебешките бутилки от млякото или просто от заобикалящата ни среда, умират на определени градуси и за определено време, за това не е достатъчно съдовете за хранене на вашето мъниче просто да бъдат измити с топла вода.

 

Какви видове стерилизация има:

Съществуват няколко вида стерилизиране на бебешките шишета:

  • чрез изваряване- всички части се потапят във вряща вода, за не повече от 10 мин.;
  • по химически начин - така наречената студена стерилизация - това са разтвори в течна или прахообразна форма, които се разтварят във вода и в нея се поставят шишета за около 30 мин;
  • чрез пара - в микровълнова, чрез електрически стерилизатор или в тенджера за готвене на пара;
  • самостерилизиращи се - в специална капачка наливате вода и затваряте бутилката с биберона към нея, пускате го в микровълнова фурна за 90 сек. и е готово за употреба.

Как да стерилизираме със стерилизатор

Raya Toys предлагат 2 вида стерилизатори - за микровълнова и електрически.

  • първия представлява пластмасова купа с капак, който се затваря плътно, на дъното има решетка, върху която се поставят бутилките, бибероните и капачките с отворите надолу, а под решетката се налива вода. Поставяте в микровълновата, както е описано в инструкциите;
  • електрическият е същия с разликата, че той има самостоятелен реотан, който нагрява течността над 100 градуса за 10 минути, ако не се отваря стерилизацията ще се запази 24 часа.

Стерилизирайте само бутилките, които издържат на високата температура.

Съветите на Raya Toys за най-оптимална хигиена на бебешките шишенца

Стерилизирането на бебешките шишета убива всички микроби и бактерии, но преди това трябва да сме ги измили много добре. Без значение какво мляко сме дали на своите мъници е важно всички части да се измиват в топла сапунена вода веднага след всяко хранене и след това да се стерилизират.