Как се къпе новородено?

За всеки родител вълнението от първото къпане на бебето у дома е голямо. Къпането на новородено е не само ежедневна хигиенна процедура, но и важен ритуал, който засилва връзката между родител и дете. Към него трябва да се подхожда с необходимата деликатност и грижа за новия член на семейството, като за целта е нужно да се следват определени техники с повишено внимание. 

В първите няколко дни или седмица, до падането на пъпчето, не е препоръчително бебето да бъде къпано във ваничка, тъй като е възможно инфектиране на раничката. 

Къпане на новородено преди падане на пъпчето

По-долу ще намерите препоръки, които ще ви осигурят спокойствие по-време на първата баня, а и по-нататък. Подгответе всичко необходимо преди процедурата – тензухена или памучна пелена, хавлиена кърпа, подходяща бебешка козметика, подложка за повиване, чисти пелени и дрешки.

 • Затопляне на помещението 

Преди да започнете с банята, затоплете помещението, в което ще къпете бебето. Новороденото е с незряла терморегулация и целта е да не настъпи охлаждане. 

 • Къпане под течаща вода

Нагласете водата като проверите температурата с ръка. Тя трябва да бъде приятна за вашата кожа. Ако се притеснявате от течащата вода, може първите няколко пъти да го къпете върху ваната или коритото с предварително подготвена топла вода в нея, обливайки го внимателно със съд за поливане (кана). 

При захващането, използвайте едната си ръка, като поставите бебето на предмишницата си, за да поддържате стабилно горната част на тялото, а главата да бъде леко наведена напред. С другата ръка нежно, но ефективно обтривайте телцето, като избягвате директен контакт с пъпната област. Наклонете леко главичката и внимателно я измийте, като внимавате да не попадане вода в ушите.

Една практична и ефективна мярка преди къпането е използването на непромокаема лепенка, която да покрие пъпната област и по този начин ще предпази от намокряне. 

Използвайте мек специализиран измиващ шампоан за новородени, след което изплакнете добре с чиста вода. 

Вашето спокойствие и увереност може значително да повлияят на преживяването на вашето новородено по време на къпане. Ако вие сте спокойни, това ще му помогне да се отпусне и да се чувства по-комфортно и сигурно във водата.

 • Обтриване с влажна кърпа

Друг вариант за къпане е обтриване с влажна кърпа, основният акцент е нежността и вниманието към деликатната бебешка кожа. Меката и влажна кърпа е идеална за леко почистване на тялото без необходимостта от измиващи средства, които може да дразнят или да изсушат кожата. Тази процедура е особено подходяща за по-чувствителните части на тялото, като лицето, ръцете и гениталната зона. 

За да поддържате оптимална хигиена, особено в областта около пелените, се препоръчва редовно измиване на бебешкото дупе под течаща вода. Така ще почистите новороденото, без да го мокрите изцяло като при къпане, което е особено важно преди и след падане на пъпчето, преди то да е заздравяло напълно. 

 • Подсушаване на бебето 

Бебето се поставя на бебешкия плот, където става подсушаването и обличането му. То се подсушава с двете кърпи с попиващи движения, без търкане. Подсушете личицето му и почистете ушите. Не пропускайте зоната зад ушите, която е изключително суха. Подсушете добре гънките по цялото тяло. Премахнете малката пелена и продължете върху хавлиената кърпа. 

 • Тоалет след баня

Тоалетът е много важна стъпка от къпането на бебето и отнема по-дълго време. Ето какво включва: 

 • oбработка на пъпчето – следвайте стриктно инструкциите на педиатъра. Използвате спирт, който изсушава пъпния остатък и стимулира по-бързото му падане;
 • грижа за кожата – използвайте подходяща козметика за новородени, която е предназначена за тяхната кожа;
 • грижа за кожата в зоната на пелените – използвайте подходящ крем, който ще изолира влагата и ще предпази от подсичане;
 • почистване с физиологичен разтвор – почистете ъгълчетата на очите, вътрешността на нослето със стерилен физиологичен разтвор;
 • поставяне на пелени – пелената се поставя, като се внимава да не се притиска пъпчето и да не бъде прекалено стегната. След това може да облечете бебчето с подходящи за сезона дрехи за сън и да се насладите на умореното от банята бебче, готово за сън

Често задавани въпроси

 • Колко често да къпете новороденото? 

Къпането на бебето всеки ден не е задължително, тъй като може да настъпи изсушаване на кожата. Препоръката на Американската академия по педиатрия е банята да се прави три пъти седмично, което е напълно достатъчно за нуждите и спецификата на бебешката кожа. 

 • Какви продукти да използвате?

Изберете продукти, предназначени за чувствителната кожа на новородените, които са подходящи както за тялото, така и за косата.

 • На каква температура на водата е препоръчително да се къпе?

Идеалната температура е около 36°C, която е близка до телесната температура на бебето, за да се избегне всякакъв риск от преохлаждане или прегряване. 

С правилната подготовка, техники и внимание към детайлите, първото къпане на вашето новородено момиче или момче може да се превърне в едно наистина приятно преживяване. Винаги следвайте инструкциите на педиатъра и не се колебайте да потърсите съвет при необходимост.