Как се поставят силиконови протектори за зърна?

Силиконови протектори за зърна предлагат удобство и облекчение на кърмещите майки особено когато се сблъскат с болката или дискомфорта по време на първите опити за кърмене. Правилното им поставяне може да направи процеса по-комфортен и най-вече ефективен. Какви са ползите от силиконовите протектори и как да изберете подходящия размер за своите гърди?

Ползи от използването на силиконови протектори за зърна

Силиконовите протектори за зърна имат много предимства, заради които често се превръщат в една от първите покупки на майките, които са решили да кърмят:

 1. Облекчаване на болката: намаляват директния контакт между бебето и зърното, което може да облекчи болката и да предотврати създаването на рани на зърната от силното засмукване на бебчо.
 2. Поддържане на лактацията: те помагат на майките да продължат да кърмят, дори когато се сблъскват с болка или напукани зърна, което ще поддържа лактацията.
 3. Съвместимост с кожата: изработени са от мек и гъвкав материал, който е безопасен и съвместим с кожата. Не съдържат BPA, което означава, че са напълно безопасни за новороденото. 

Използването им може значително да подобри комфорта и ефективността по време на кърмене, особено в трудните първи моменти, когато и майката, и бебето се учат на този процес. 

Съществуват ли недостатъци на силиконовите протектори за зърна?

Въпреки ползите, тези помощници на майките имат и някои недостатъци, които трябва да се вземат предвид:

 • някои бебета може да свикнат с тях и да им бъде трудно да преминат към директното кърмене без тях;
 • поставянето им може да бъде предизвикателство, особено за майките с първо дете, а неправилното им поставяне може да намали ефективността им;
 • необходимо е редовно да ги почиствате, за да се осигури безопасност на продукта и хигиена при кърмене;

Стъпки за правилно поставяне на силиконови протектори

Поставянето на силиконови протектори за зърна изисква малко практика, но с правилните стъпки и постоянство, 

 1. Измийте ръцете си старателно и почистете протекторите с топла вода и сапун. Уверете се, че са напълно сухи преди употреба.
 2. Поставете протектора върху зърното, като се уверите, че зърното е центрирано в отвора на протектора.
 3. Нежно натиснете основата на протектора към гърдата, за да създадете вакуум и да осигурите плътно прилепване.
 4. Уверете се, че е добре закрепен и не се движи по време на кърмене.

С правилното поставяне на силиконовите протектори, кърменето ще бъде по-удобно и ефективно както за майката, така и за бебето.

Как да изберем подходящи силиконови протектори?

Изборът на подходящи силиконови протектори понякога се превръща в предизвикателство, само защото повечето майки не знаят кой размер отговаря на размера на техните ареоли. Обърнете внимание на следните фактори при избора:

 1. Размери на протекторите: Най-често се делят на три:
 • размер S – с диаметър 15- 17 мм;
 • размер M – с диаметър 19 - 21 мм;
 • размер L – с диаметър 23 - 25 мм.
 1. Започнете да дразните зърното с пръсти или с помпа, ако имате такава, за да може то да се уголеми.
 2. Вземете линия и измерете основата на зърното.
 3. Към получените милиметри, добавете още 3 - 5 мм. Например: измерили сте, че основата е 16 мм, добавяте още 3-5 мм и получавате 19 - 21 мм. Това е размерът, който трябва да закупите. 

Не забравяйте, че избирането на правилния продукт ще ви осигури комфорт и ефективност по време на кърмене.

Поддръжка и съхранение на силиконови протектори

Правилната поддръжка и съхранение на силиконовите протектори е от съществено значение за тяхната дълготрайност и безопасност. След всяка употреба измивайте протекторите с топла вода и сапун. Избягвайте агресивни почистващи препарати, които могат да повредят силикона. Съхранявайте ги в чист и сух контейнер, за да предотвратите замърсяване и повреди. Редовно проверявайте тяхното състояние и ги сменете незабавно при първи признаци на износване или повреда.

Използването на силиконови протектори за зърна може да направи кърменето много по-приятно и безболезнено. С правилното поставяне, редовната поддръжка и избора на подходящия модел, майките могат да се насладят на едно комфортно, но и ползотворно кърмене.