Кога бебето изгражда предпочитания?

Кога бебето изгражда предпочитания

Кога бебето изгражда предпочитания

През първите дни от живота си, новороденото предимно спи и яде. То все още няма изградени навици и предпочитания, но само след няколко месеца ще започне да разпознава хора, да се радва на играчки и звуци, да изпитва интерес към непознати вкусове и храни, да предпочита компанията на мама и татко. Всичките тези промени са част от развитието на пеленачето, което расте с дни, дори и часове. 

Нормално ли е да се радва на непознати

Бебетата са чисти създания, чиято усмивка е искрена и непринудена. Те умеят да се радват на живота такъв, какъвто е, да заразяват околните със светлината си, да дават пример на възрастните - най-добрият пример! Съвсем нормално е да се радват и на непознати, особено в най-ранна възраст, когато тепърва се изграждат характерът и индивидуалните предпочитания. Родителите не бива да се тревожат, ако бебето проявява симпатии дори и към хора, с които се среща за първи път - това е напълно нормално и дори показателно, че малкото се развива правилно.  

Как да се измъкнем от неприятна ситуация

Когато детето плаче и капризничи, неговите родители се чувстват притеснени от неговото поведение, особено ако то бива демонстрирано на публични места. Важно правило в случая е да се запази спокойствие, за да не се внася допълнително напрежение. Ситуацията би могла да бъде изключително притеснителна за родителите, особено ако бебето плаче истерично и привлича вниманието на околните. В този случай е добра идея да се вземе от количката и да се успокои, както и да се провери дали не е гладно, мокро или не му е студено.  

RAYA TOYS Ви препоръчва:

Няколко съвета от Raya Toys

Когато малките деца изграждат характер и предпочитания, това съвсем разбираемо поражда и известен страх у родителите, свързан с това дали бебето ще расте спокойно и пълноценно, а след време ще покаже и отговарящи на възрастта му желания. Ето и какво екипът на онлайн магазин Рая Тойс съветва родителите:

  • Когато бебето изгражда навици, му дайте свободата да опитва нови неща, да изразява свободно своите предпочитания;  
  • Не се тревожете, ако малкото същество проявява капризите си на обществени места - това е в реда на нещата, защото децата обичат вниманието да бъде върху тях. Важно е да останете неутрални и да не се паникьосвате; 
  • Ако бебето все още няма конкретни предпочитания за храна, играчки или дори хора, това не означава, че няма да започне да ги изгражда много скоро. Повод за тревога няма. 

Всеки родител трябва да бъде наясно, че еднозначно правило за всички деца няма - бебетата растат и изграждат навици с индивидуален темп, а това ги прави различни.