Кога поникват първите зъбки на бебето?

Кога поникват първите зъбки на бебето

Кога поникват първите зъбки на бебето

Един от най-дългоочакваните моменти е поникването на първите зъбки на бебето. Техният растеж може да бъде придружен с ясно изразени симптоми, като например болка, сърбеж или повишена температура, като обичайната възраст за никнене на зъбки е между 4 и 6 месеца. Млечните са 20 на брой и поникват до навършването на три години, появявайки се в определен ред - предни, странични, кучешки, първи и втори кътници.  

Какви са симптомите

Никой не знае със сигурност кога точно ще се появят, защото всички бебета и деца растат и се развиват с индивидуално темпо. Когато някое ново зъбче е напът да поникне, е напълно възможно бебето да се чувства некомфортно и да проявява редица симптоми, включително и силен плач. Ето и някои други признаци за растеж, които всеки родител трябва да вземе под внимание: 

  • Слюноотделяне и дискомфорт - бебето слага всичко в устата си, но най-вече своите ръчички; 
  • Раздразнителност - характерен е необичаен плач, както и желание от страна на детето да бъде носено на ръце; 
  • Повишена температура - типичен симптом, когато поникват зъбки. Наред с покачването на телесната температура, може да се появи лека хрема и кожни зачервявания;
  • Зачервени и подути венци - недвусмислен признак, че пониква първото или поредното зъбче. Добро решение е да се използват специални охлаждащи гелове, които обезболяват мястото и действат успокояващо; 
  • Липса на апетит - съвсем нормално е бебето да не иска да се храни, ако го болят венците. В тази ситуация е добре родителите да проявят търпение, докато неприятното състояние не отмине.  

Растежът на детските млечни зъбки е специален момент, който доказва правилното развитие на малкото дете. Те поникват през първите месеци от неговия живот, в определена последователност, а след това биват заменени с постоянни.  

Кои са първите зъбки

Долните централни резци се появяват първи, а след това поникват и горните. Това се случва между 6-ти и 12-ти месец от живота на бебетата, като този период би могъл да бъде както по-къс, така и по-дълъг. До навършването на 3 години в устната кухина трябва да са поникнали всички зъбки, включително и вторите кътници на горната челюст.   

Как да му помогнем

Когато забележим, че са започнали да поникват зъбки, а бебето не се чувства добре, можем да му помогнем чрез масаж на болезненото място или чрез охлаждане на зоната с помощта на специални гумени пособия и успокояващи гелове за локално приложение.   

Полезни съвети от Raya Toys

Рая Тойс е онлайн магазин, в който всеки родител ще открие страхотни предложения за бебета и деца от различни възрасти. Екипът ни съветва родителите да следят за правилното поникване на зъбите, а след това и за спазването на добра орална хигиена.

RAYA TOYS Ви препоръчва: