Защо е полезно да четете книжки на детето

Казваме на децата си, че книгите и четенето са важни за тях, но всъщност, замисляли ли сме се някога защо е така. Всъщност, какво носят романите за децата и има ли значение четенето. Няма съмнение, че важността от четенето е огромна и има солидни причини за това.

Книгите помагат на децата да развият основните умения в общуването. Четенето е важно умение, което трябва да се развие, още докато децата са малки. Това е важно не само за потапянето в по-нататъшния свят на училище и след това – университет, но и за света на възрастните. Умението да можеш да научиш нови неща и да намериш полезна информация на всякакви теми е умението да четеш.

Колкото повече чете едно дете, толкова по-добро става. А колкото по-забавно и увлекателно четиво чете, толкова повече ще им е интересно.

Четенето е нещо приятно, източник на забавни истории и полезна информация. Колкото по-рано едно дете започне да чете, толкова по-добре за него. То развива езиковите си умения, както и умението да се изразява устно.
Четенето излага на децата нови думи и изрази. Дори и да не знаят новите думи, те могат да я разберат от контекста и следващият път, като я прочетат – вече да я знаят. А когато родителите четат на глас, децата чуват правилното произношение и виждат думите на книжката, дори и когато не могат да четат все още.

Четенето отваря нови светове и обогатява живота на децата
Четенето отваря врати, врати на познанието. То е като магия, в която ако се потопим, ни държи цял живот. Книгите ни дават достъп до всякакъв вид информация.

Чрез книгите, децата опознават хората, различните места по света и си променят цялостния светоглед. А това допринася за чувството, че наистина живеем в глобален свят и можем да направим нещо за едно по-добро бъдеще. Книгите, в които се разказва за други места по света и други времена, дават на децата по-дълбоко разбиране за света.

Чрез книгите децата се вдъхновяват, опитват нови неща и ги сполетяват нови идеи. То също така дава на децата да пречупят критичното си мислене и да им помогне при справянето с различни проблеми, конфликти и приемането на отговорност.
Децата лесно се поддават на влияние и имитират света около тях. Добре подбраната книга може да има позитивно влияние не само върху детето, но и върху вас самите. Книгите могат да помогнат на децата да споделят, да бъдат добри с животните и да уважават природата.
Четенето може да повиши социалните умения на детето
Четенето може да бъде социална дейност. Например, ако родителите четат на глас някаква книжка, така си осигуряват чудесни мигове прекарани с детето си, време да споделите хубавия момент заедно и да си починете.
Четенето може да бъде едно забавно занимание за цялото семейство. То може да осигури на децата безкрайни часове забавление. Книгите позволяват на децата да мечтаят и им отваря невероятни светове на фантазия и реалност.
Вдъхновете децата си да четат. Дайте им най-различни книжки и материали за четене, така че да имат наистина голям избор – от класически романи, през приказки и разкази до модерни истории.