Защо плаче бебето вечер?

Защо плаче бебето вечер

Защо плаче бебето вечер?

Бебешкият плач е сериозен повод за тревога у родителите. Той може да се дължи на ред причини - колики, поникване на зъби, повишена температура, неспокойствие и др. Тъй като малкото не може да каже на мама и татко какво го мъчи, причината за внезапен рев често пъти остава неизяснена. За да си отговорим на въпроса защо детето плаче вечер и се буди по няколко пъти, можем да проверим дали пеленачето не е гладно, мокро или нещо не го боли - най-често коремът, което се изразява в присвиване и зачервяване на лицето в резултат на спазмите. 

Какви може да са причините

Ако бебето плаче нощем, вероятните причини за това могат да бъдат най-различни, а всеки родител е добре да се запознае с тях, за да е подготвен какво да прави, когато детето отново се е събудило с внезапен рев. Ето на какво би могъл да се дължи той:

  • Глад - когато е време за хранене, малкото напомня за това чрез плач. Това е съвсем нормална реакция, която не бива да притеснява родителите;
  • Колики - те се появяват през първите месеци на бебето и могат да са с различен интензитет. Създават на пеленачето силен дискомфорт, който се характеризира с присвиване, изпускане на газове и къркорене на червата. Състоянието може да се облекчи чрез капки за болки в корема или като се затопли коремчето с помощта на топла кърпа или сешоар;  
  • На бебето му е студено - още една причина за това бебето да плаче вечер. Мама и татко трябва да се погрижат за това то да е топло облечено и добре завито, но не и прекалено, за да не се изпоти, докато спи; 
  • Време е за баня - почти няма пеленаче, което да не обича вечерната баня. Тя го успокоява и помага да се отпусне, а след това и да заспи по-лесно; 
  • Желание за близост - съвсем в реда на нещата е малкото да търси вниманието на своите родители като плаче. Така то показва, че иска да бъде гушкано, което е важно за изграждането на силна връзка между родителите и детето. 

Има и много още други причини, поради които е възможно бебето да плаче вечер - памперсът е за смяна, зъбките са започнали да никнат, през деня се е преуморило, страда от някакво заболяване и др. 

Как да го успокоим

Любовта на мама и татко е най-силното лекарство, което можем да дадем на неспокойното пеленаче, което се буди с рев вечер. Гушкане, пеене на песни, нежни жестове и успокоително говорене - всичко това ще помогне да малкото да заспи отново. Ако причините за неговия дискомфорт за здравословни, трябва да потърсим лекарска помощ или да му дадем подходящ медикамент - болкоуспокояващо, температуропонижаващо и др. 

RAYA TOYS Ви препоръчва:

Полезни съвети от Raya Toys

Екипът на Рая Тойс - номер едно онлайн магазин за детски и бебешки стоки, съветва родителите да отглеждат своите деца с много спокойствие и висока информираност, за да бъдат те максимално полезни в ежедневните грижи, които полагат за децата си. Когато малкото плаче вечер, е важно да не се стига до паника, да се прецени правилно ситуация, а след това да се предприемат и правилните действия.