Колко дълго може да се ползва детското столче за кола?

Детско столче за кола - най-добрите столчета

 

Добре е да се пести, но не и за сметка на безопасността на децата. Състоянието на детското столче за кола е в пряка връзка с евентуалните последствия при катастрофа. Всъщност колко дълго може да се ползва едно чисто ново детско столче за кола? Материала от който са направени износва ли се?

Знаем, че нищо не е вечно. Но Cybex детските столчета за кола са направени така, че да осигурят безопасност за детето по време на целия възрастов период за конкретната група. Кошниците за кола могат да се ползват и за следващите братче/ сестриче. По-конкретно това означава:

Група 0+ (от раждането до възраст 18 месеца) = 1.5 години употреба.

Кошниците за кола Cybex (Cloud Q, Aton Q, Aton M, Aton 5 и Aton) могат да се ползват и за второто дете, максимум 7 години.

Група 0+/1 (от раждането до възраст 4 години) = 4 години употреба.

Максималният период за употреба е 8 г. от първоначалния монтаж. Например Sirona може да се ползва и за следващото дете в семейството.

Група 1 (прибл. 9 месеца до 4 години) = около 4 години употреба.

Специалистът в тази възрастова група Juno 2-Fix може да се ползва и за следващо дете в семейството, максимум общо 7г.

Група 1/2/3 (прибл. 9 месеца до 12 г.) = около 11 години употреба.

Столчетата които растат заедно с детето (Pallas M-fix, Pallas M, Pallas 2-fix, Pallas-fix) отговарят на критериите за безопасност на деца в различна възраст и се ползват докато детето излезе от възрастта след която не е нужно да бъде обезопасявано със столче в колата (височина 150см.). След толкова дълъг период на употреба в който детето е получавало максимум защита и комфорт във всякакви ситуации е логично да кажем, че столчето не бива да се ползва за второ дете.

Група 2/3 (прибл. 3 – 12г.) = около 9г. употреба.

Столчетата за кола предназначени за по-големи деца (Solution Q3-fix, Solution M-fix) не трябва да се ползват повече от 9 г.

Времевите периоди за ползване се смятат от датата на покупката/ монтажа. След това започва излагането им на температурни разлики и слънчево нагряване. Това води до износване на материалите, дори най-качествените като тези ползвани от Cybex. За да осигурите безопасност на детето препоръчваме да не ползвате столчето по-дълго от указаните периоди.

Защо столчетата за кола втора употреба (или стари) са опасни? – С времето и особено при катастрофа, по корпуса може да се появят миниатюрни пукнатини. Тези признаци на износване или пропукване невинаги се виждат с просто око, но могат да продължат да се разрастват при продължаване на ползването заради излагане на слънце и др. фактори.  Малка, невидима пукнатина изведнъж може да се окаже причината за цялостния провал на защитната функция в опасна ситуация.

Ето защо не трябва да се ползва столче по-възрастно от 6г. Произхода му трябва да е ясен (от къде го взимате – от предишното дете във вашето семейство, от роднини или добри познати) и никога да не е преживявало катастрофа, дори малка. Едно такова столче може да ви служи също толкова добре, колкото и чисто новото.

 

Група 0+ (от раждането до възраст 18 месеца) = 1.5 години употреба
Група 0+/1 (от раждането до възраст 4 години) = 4 години употреба
Група 1 (прибл. 9 месеца до 4 години) = около 4 години употреба
Група 1/2/3 (прибл. 9 месеца до 12 г.) = около 11 години употреба
Група 2/3 (прибл. 3 – 12г.) = около 9г. употреба